Change size of text Print

"Aquaculture, not the Internet, represents the most promising investment opportunity of the 21st Century."

- Peter Drucker, Management Expert & Economist

2015-11-07

Årets ejerleder: Fodermesteren fandt en milliardforretning under overfladen

Fiskefoder er ikke bare fiskefoder.

For at lave noget godt foder til de glatte væsener under overfladen skal man kunne kende forskel på fisk, der lever i koldt ferskvand, koldt saltvand, varmt ferskvand eller varmt saltvand. Man skal kende deres behov fordelt på de forskellige livsstadier. Man skal sørge for, at fiskene får proteiner, fedt, mineraler og vitaminer i samme pille.

Man skal sikre, at pillen har en fast form, så den hverken støver, opløses eller falder for hurtigt til bunden i bassinet. Man skal holde øje med råvarepriserne på fiskemel, soya, korn, raps og ærter, men samtidig eksperimentere med nye sammensætninger. Man skal ramme det specifikke punkt, hvor fiskene får mest mulig energi og vokseværk ud af en pille, der samtidig skader miljøet mindst muligt.

Så nej, fiskefoder er ikke bare fiskefoder, det er faktisk en avanceret kunstform, og derfor er Hans Erik Bylling årets ejerleder i Sydjylland.

»Det er jeg stolt af. Det betyder, at folk uden for vores egen lille verden anerkender vores arbejde,« siger den adm. direktør for Aller Aqua Group med hovedsæde i Christiansfeld og 270 medarbejdere fordelt på 70 lande.

Hans Erik Bylling er egentlig tredje generation i en virksomhed, Aller Mølle, der siden begyndelsen af forrige århundrede har produceret foder til opdræt. Først som en ren korn- og foderstofforretning, men sidenhen også som en specialist inden for petfood og fiskefoder.

 

Det sidste forretningsben er især blevet udviklet i Hans Erik Byllings tid. Han blev ansat i 1979 og var i 1980'erne med til at forstørre salget af fiskefoder til dambrug herhjemme og indlede selve eksporteventyret, fordi den hidtidige løsning - skidtfisk - i bund og grund også var skidt for beboerne i bassinerne. 

»Forskellen på fisk og andre dyr er, at fisk udelukkende lever i det miljø, som foderet hældes ned i. Så det gælder om at undgå at svine vandet til,« forklarer Hans Erik Bylling og beskriver sig selv som en meget lille lystfisker:

»Min interesse for fisk handler primært om at hjælpe dambrugene og servicere en fantastisk branche.«

Det må siges at være lykkedes. I løbet af 1990'erne solgte familievirksomheden så meget fiskefoder, at det til sidst gav mest mening at udskille det som en selvstændig forretning og specialisere sig mere i det våde element. Derfor valgte Hans Erik Bylling og hans bror, Povl, i 2006 at gøre Aller Mølle til et holdingselskab oven over Aller Aqua i Christiansfeld og Aller Petfood i Fredericia, som de hver især stillede sig i spidsen for uden at blande sig i den andens arbejde.

Det er ni år siden nu. I løbet af den tid er Aller Aquas omsætning blevet tredoblet og nærmer sig efterhånden 1 mia. kr., hvoraf virksomheden er i stand til at hive 6-9 pct. direkte ned på bundlinjen fra sæson til sæson. Succesen skyldes selvfølgelig flere ting, men først og fremmest svømmer virksomheden med strømmen, fordi den stigende verdensbefolkning og det globale fokus på sundhed og miljø kræver flere og flere fisk på bordet.

Det betyder, at det globale marked vokser med 7-8 pct. om året - og det samme skal Aller Aqua helst gøre, mener direktøren, som både har skabt sin egen R&D-afdeling i Nordtyskland og er ved at etablere datterselskaber i Nigeria og Kenya. I den forstand lyder Hans Erik Bylling måske som en mand med en streng ledelsesstil, men han er nogenlunde lige så afslappet og lun som sin sønderjyske dialekt.

»Hvis man studerer bøgerne fra Handelshøjskolen, vil man sikkert komme frem til, at min ledelsesstil er laissez-faire. Min opgave er blot at sikre, at opgaverne bliver delt ud og løst af vores veluddannede medarbejdere. Vores styrke er at være til stede hos vores kunder. Så jeg rejser meget. Vi har jo et tæt samarbejde med dem og leverer foder uge efter uge året rundt,« fortæller direktøren, som af samme grund går meget op i, at alverdens dambrug møder lokale medarbejdere, telefonnumre og kontonumre, når de handler med Aller Aqua fra land til land.

De seneste årtier har virksomheden fået færre, men langt større kunder, fordi dambrugene konsoliderer sig på kryds og tværs.

De fem dominerende dambrug i Danmark spenderer op imod 25-30 mio. kr. på fiskefoder om året, mens de mindste kunder køber piller for et par millioner om året. Samtidig stiger kravene kontinuerligt til kvaliteten og bæredygtigheden, hvilket gør Aller Aquas placering i Unesco-byen Christiansfeld ekstra attraktiv i erhvervsøjemed. 

»Det er dejligt. Det er da en god historie at kunne fortælle til vores kunder. Vores gæster fra udlandet får også lige en guidet bytur fra tid til anden,« siger Hans Erik Bylling, som er fyldt 62 år og så småt er ved at forberede et generationsskifte - hans ældste søn begynder i virksomheden næste år, mens de to øvrige børn har fået ejerandele i forretningen.

Direktøren agter dog ikke at trække sig helt tilbage. Han vil fortsætte i en rådgivende rolle, så der stadig er noget at stå op til om morgenen. Og noget at fejre om aftenen med en dansk ferskvandsørred på grillen.

Se også en lille video her


Kilde: Jyllandsposten, Finans.
 
< Tilbage til efterretninger

Arkiv

Akvakultur er fisk i kultur! De skal selvfølgelig have det godt og have noget at spise. Du kan fodre fiskene ved at klikke på din mus over fiskedammen!